18 lipca 2017

Syrop z czarnej porzeczki



Bardzo łatwy w przygotowaniu syrop z czarnej porzeczki. W dodatku szybko się go robi, jednak tylko pod warunkiem, że składniki (i butelki) zostały wcześniej przygotowane. A to jak wiadomo zazwyczaj zajmuje najwięcej czasu ;-) 
Syrop jest bardzo smaczny, wyrazisty w smaku, a za sprawą pewnego składnika, można doszukać się w nim delikatnego, wiśniowego akcentu.


Składniki:
- 1 kg czarnych porzeczek
- 3 l wody
- 2,5-3 kg cukru
- 2 torebki kwasku cytrynowego (w sumie 40 g)
- 200 liści z wiśni

Wodę, porzeczki i liście gotować 10 minut. Następnie odcedzić sok, dodać do niego cukier oraz kwasek cytrynowy i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Gorący syrop nalewać do przygotowanych wcześniej butelek (wyparzonych i osuszonych).

Z podanej porcji wychodzi ok. 4,5 l syropu.



0 komentarze:

Prześlij komentarz