22 marca 2016

Kurczaczki z jajek


Gotowane na twardo jajka podane w formie kurczaczków. 
Do wykonania ich potrzeba zaledwie kilku składników i... trochę cierpliwości ;-) Nacinanie jajek w ząbki nie jest trudne, wystarczy nożyk z ostrym czubkiem. Za to wyciąganie żółtka może sprawić trochę trudności, zwłaszcza, kiedy znajduje się ono w dolnej części jajka. Warto jednak poświęcić czas na przygotowanie takich kurczaczków. Z pewnością będą ozdobą na wielkanocnym stole, a miny dzieci na ich widok - bezcenne :-)
 



Składniki:
- 6 jajek
- 150 g serka śmietankowego (kanapkowego)
- przyprawy: sól, biały pieprz, curry (mała szczypta)

Do dekoracji:
- ziarenka pieprzu
- marchewka

Jajka ugotować na twardo, w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli. Ostudzić.
Odciąć około 1/3 każdego jajka w ząbki (za pomocą szpiczastego noża). Ostrożnie wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Następnie wymieszać z serkiem, przyprawić solą, białym pieprzem oraz curry. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dosyć szeroką, gładką końcówką. Najpierw napełniać białka, a później wyciskać łepki kurczaczków (w końcowej fazie formowania można sobie pomóc łyżeczką). Przykryć "czapeczkami" z białek, z pieprzu zrobić oczy, a z marchewki dzióbki.


Na podstawie tego przepisu.

11 marca 2016

Placuszki z kurczakiem i pieczarkami



Ten przepis miałam zapisany w swoich notatkach już od dawna, tyle, że o nim zapomniałam i dlatego dopiero teraz pojawił się na blogu. Oryginalnie te placuszki figurowały pod nazwą "kotlety kasztelańskie", jednak nijak kotletów mi nie przypominały, więc zmieniłam nazwę (choć była bardzo ładna ;-). 
Robi się je łatwo i dosyć szybko (choć nie radzę się spieszyć - lepiej smażyć nieco dłużej na mniejszym ogniu, niż smażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni, a w środku mieć surowego kurczaka). 
Placuszki bardzo nam smakowały i nawet mój niejadek chciał dokładkę :-)

Składniki:
- 400 g filetów z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki żytniej lub orkiszowej
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- odrobina przyprawy jarzynowej

Cebulę, pieczarki i mięso z kurczaka drobno pokroić. Dodać jajka, mąki i olej. Przyprawić,  dokładnie wymieszać. Masa będzie trochę przypominała ciasto na placki ziemniaczane.
Na patelni rozgrzać dosyć dużą ilość oleju, kłaść łyżką masę, lekko spłaszczać i smażyć z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).
Kotleciki podawać z ziemniakami i surówką lub z sosem.


 P.S. W tym tygodniu w Biedronce na promocji m.in. jajka, a w Tesco pieczarki i różne mięsa.