23 września 2016

Tarta z kurkami i szynką


Pożywna tarta z nadzieniem z kurek, szynki, kukurydzy i groszku, zatopionych w masie jajeczno-serowej. W smaku dosyć łagodna, ponieważ farszu niczym dodatkowo się nie doprawia. Chyba, że ktoś woli inaczej, wtedy można odrobinę od siebie przyprawić lub użyć sera o wyrazistym smaku.


Ciasto:
- 250 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 100 g masła

Farsz:
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 duża puszka groszku
- 1 puszka kurek
- 150 g gotowanej szynki
- 4 jajka
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany
- 125 g startego sera żółtego

Zimne składniki na ciasto posiekać razem, szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki (przynajmniej na pół godziny).
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (razem z brzegami) o średnicy 28 cm.
Kukurydzę, groszek i grzyby odsączyć. Kilka kurek odłożyć do zdobienia. Szynkę pokroić w kostkę i wymieszać z warzywami oraz grzybami. Wyłożyć na ciasto. Jaja rozbełtać, wymieszać ze śmietaną i serem, po czym wylać na zawartość tarty. Wierzch ozdobić odłożonymi wcześniej kurkami.
Piec w temperaturze 175 st.C przez około 45 minut. Podawać na ciepło.

Uwagi:

Dla osób nie mających doświadczenia z ciastem kruchym polecam dodać do ciasta ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zamiast kurek z puszki użyłam świeżych, ugotowanych w lekko osolonej wodzie.
Tartę najlepiej jest piec na niższym poziomie piekarnika, aby mieć pewność, że spód dobrze się upiecze. Jednocześnie, pod koniec pieczenia można (w razie potrzeby) przykryć tartę folią aluminiową, by wierzch nie przypiekł się zbyt mocno. Ja tego nie zrobiłam i moje "ozdobne" kurki trochę za bardzo opaliły się ;-)


0 komentarze:

Prześlij komentarz