05 września

Nutella ze śliwek (czekośliwka)



Czasami w przepisach na ciasta pisałam, że użyłam "nutelli śliwkowej" zamiast tradycyjnych  powideł. Czytelnicy pytali mnie co to takiego. Nadszedł czas, aby dokładnie wyjaśnić tę kwestię. Otóż nutella ze śliwek, nazywana czekośliwką, czy też śliwką w czekoladzie, to rodzaj powideł z dodatkiem kakao. 
Nie wymaga pasteryzowania i dobrze się przechowuje. Osobiście radzę użyć dobrego gatunku kakao, wtedy nasza nutella będzie wyjątkowo czekoladowa w smaku.


Składniki:
- 2,5-3 kg śliwek węgierek
- 1,2 kg cukru
- 3 op. cukru waniliowego (po 16 g)
- 200 g dobrego, ciemnego kakao



Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i dwa razy przekręcić przez maszynkę do mięsa. Przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez około 2 godziny, często mieszając (można podgotować trochę jednego dnia wieczorem, a dokończyć następnego). Gdy większa część płynu odparuje, a śliwki wyraźnie zgęstnieją, dodać kakao oraz cukier waniliowy i gotować (czy też smażyć) jeszcze przez około 30 minut. Należy też częściej ją mieszać, aby nie zaczęła się przypalać.
Gorącą nutellę śliwkową nakładać do przygotowanych wcześniej słoików (wyparzonych i dokładnie osuszonych lub wyprażonych w piekarniku), mocno zakręcać i odstawić do wystygnięcia.



1 komentarz:

  1. Pysznie :) Na śniadanie do omleta byłoby idealne :)
    Pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń