22 kwietnia

Faszerowane placki z gotowanych ziemniaków



Placki z gotowanych ziemniaków, nadziewane prostym farszem z kiełbasy i cebuli. Właściwie to tylko przykładowe nadzienie i choć to właśnie ono głównie decyduje o smaku, to podstawą jest ciasto na placki. To jest nasz produkt wyjściowy, do którego farsz możemy sobie dowolnie modyfikować, wedle uznania - z mięsem lub bez mięsa, z pieczarkami lub z kapustą.

Składniki:
- 7-8 ziemniaków średniej wielkości
- 1 jajko
- 1 szkl. mąki + do podsypywania
- sól

Farsz:

- ok. 200 g niezbyt tłustej kiełbasy
- 1 duża cebula
- sól i pieprz oraz inne przyprawy do smaku (użyłam przyprawy warzywnej i papryki)

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odstawić do wystygnięcia.
Kiełbasę oraz cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Przyprawić, chwilę "dusić" pod przykryciem, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Ziemniaki obrać i zemleć. Dodać jajko i sól, wymieszać, następnie połączyć z mąką. Z ciasta uformować dość gruby wałek, pokroić na plastry. Każdy plaster maczać w mące (żeby się nie kleił do rąk), trochę rozpłaszczać, na środek nakładać farsz, zlepiać brzegi (na kształt sakiewki) i formować okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na rumiano.
Podawać np. z sosem grzybowym i/lub surówką.

Uwagi:
Zależnie od gatunku ziemniaków, będzie potrzebna mniejsza lub większa ilość mąki. Jeżeli ciasto nie klei się do rąk, nie ma też potrzeby, aby podsypywać dodatkowo mąką.


3 komentarze: