29 października 2014

Kotlety z kaszy manny


Zazwyczaj kaszę mannę jadamy na słodko. Na słono jedynie w postaci kluseczek do zupy koperkowej. No dobra, jeszcze zupę grzybową "zagęszczam" kaszą manną, ale to wszystko. Wcześniej nawet nie przyszłoby mi do głowy, że można zrobić z niej kotlety, dopóki nie trafiłam na ten przepis. Skusiłam się i kotleciki bardzo nam posmakowały. Ja podałam je z surówką z porów i jabłek, ale może być każda inna, Wasza ulubiona. Dodatkowo można podać jakiś sos, np. koperkowy, ale to już wedle uznania.

Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 80 g żółtego sera
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
- 1 jajko
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- bułka tarta do panierowania

Wodę zagotować, wrzucić kostkę rosołową. Do wrzącego bulionu powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż mocno zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać masło, wymieszać i ostudzić. Następnie wbić jajko, dodać starty ser, drobniutko posiekaną natkę pietruszki lub koperek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodka papryką, dokładnie wymieszać. Z jednolitej masy uformować nieduże  kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubioną surówką i ew. sosem koperkowym lub pomidorowym.



27 października 2014

Surówka z porów i jabłek


Jedna z najprostszych surówek z porów. Nieco ostry smak tych warzyw łagodzą jabłka. Jeżeli jednak ktoś woli jeszcze łagodniejszy smak, wtedy radzę pokrojone pory sparzyć gorącą wodą i osączyć na sicie przed dodaniem do surówki. Liczący kalorie mogą zrezygnować z majonezu i użyć odtłuszczonej śmietany, ale o tym chyba nie muszę nawet pisać, bo w podobny sposób można "odchudzić" wiele przepisów ;-)

Składniki:
- 400 g porów
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżka majonezu (można pominąć i dodać tylko śmietanę)
- sól
- odrobina cukru

Z porów odciąć ciemnozielone liście, resztę umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Posolić i odstawić.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z porami. Dodać resztę składników i wymieszać.

Uwagi:
Jeżeli komuś smak pora wydaje się zbyt ostry, można go po pokrojeniu sparzyć gorącą wodą i dokładnie osączyć na sicie.