13 września

Sałatka grzybowa


Samo zbieranie grzybów to czysta przyjemność, gorzej z obieraniem - zajmuje trochę czasu, a potem jeszcze trzeba doczyścić ręce ;-) Kiedy jednak już się z tym uporamy, to możemy z grzybków przygotować taką oto prostą sałatkę z zaledwie trzech składników (nie licząc przypraw). Można podawać ją od razu albo po wcześniejszym schłodzeniu.

Składniki:
- grzyby leśne*
- cebula (słodka)
- kwaśna, gęsta śmietana
- sól i pieprz

Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, pokroić na małe kawałeczki i wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 15-20 minut, a następnie odcedzić i wystudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do grzybów razem ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można podawać od razu albo po schłodzeniu.

*Nie podaję ilości, bo nigdy nie ważę grzybów - ile zbiorę, tyle jest ;-) Dla orientacji: jeżeli po ugotowaniu grzybów wychodzi średniej wielkości salaterka, to dodaję do nich jedną cebulę i około dwie duże łyżki śmietany.

Jeżeli używamy ostrej cebuli, trzeba ją przed dodaniem sparzyć wrzątkiem i dokładnie osączyć.


2 komentarze:

  1. znam tą sałatkę ale w innej wersji - z grzybów marynowanych, nie pomyślałam, że można ją przygotować z grzybów ugotowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z marynowanych robię sos tatarski :-)

    OdpowiedzUsuń