12 lutego

Surówka z czarnej rzepy


Czarną rzepę można lubić bardzo (jak np. mój m-żonek), średnio (to ja), albo nie lubić wcale (dzieci). I właśnie głównie ze względu na dzieci próbowałam złagodzić smak surówki dodając starte jabłko (zwykle robiłam ją bez dodatku owoców, czy innych warzyw). Smak złagodziłam, owszem, ale dzieci i tak nie przekonałam. Może z czasem oswoją się z tym smakiem, bo tak łatwo nie odpuszczę ;-) Czarna rzepa zawiera mnóstwo cennych składników, ktoś określił ją nawet mianem "bomby witaminowej".

Składniki:
- ok. 1/2 kg czarnej rzepy
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- sól
- cukier
- kilka łyżek kwaśnej śmietany

Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrane jabłko także zetrzeć na tarce, ale na dużych oczkach. Połączyć razem, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać niewielką ilością cukru (ok. 1 łyżeczka) i wymieszać ze śmietaną. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku :-)

2 komentarze:

  1. Skąd ja to znam! Moje dzieci też nie przepadają za czarną rzepą, zastępuję ją często białą rzodkwią, która przeważnie jest łagodniejsza. :)
    I też muszę łagodzić jej smak jabłkiem lub marchewką lub i tym i tym. ;)
    Tak czy inaczej - Świetna surówka!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to może spróbuję jeszcze z marchewką - dzięki za podpowiedź :-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń