9 lutego 2013

Pieczone udka kurczaka


Przyznaję się bez bicia, że do tej pory do kurczaka (czy też udek) używałam zazwyczaj gotowych przypraw. Takich z dodatkiem chemii niestety. Pomyślałam, że może w końcu czas to zmienić i przygotować nieco zdrowszą wersję tego dania. Wykorzystałam zestaw kilku najpopularniejszych przypraw i olej Kujawski z czosnkiem i bazylią. Smakowało wszystkim bez wyjątku :-)



Składniki:
- 12 udek kurczaka
- olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- vegeta (bez sztucznych dodatków)

Umyte i osuszone udka kurczaka posypać przyprawami z każdej strony. Dosyć obficie skropić olejem Kujawskim z czosnkiem i bazylią, a następnie rozsmarować na udkach, żeby równomiernie się pokryły. Włożyć na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Blachę lub naczynie żaroodporne z udkami przykryć folią aluminiową (albo pokrywką, jeżeli mamy w zestawie ;-) i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 180 st.C i piec ok. 1 godziny. Jeżeli mięso jest już miękkie, zdjąć folię, i podpiec jeszcze kilka minut, żeby zarumienić skórkę.



Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.