Recent Posts

21 sierpnia 2012

Ogórki konserwowe


Ogórków ciąg dalszy , tym razem klasycznie - ogórki konserwowe. Zawsze robię ich najwięcej , bo są dla mnie niezastąpione , jako dodatek do sałatek , czy po prostu do obiadu. Przyprawy można sobie dowolnie komponować , wedle uznania i upodobań. Poniżej podaję moją wersję.

 Składniki:
- małe ogórki  (2- 2,5 kg)
- chrzan
- koper
- czosnek
- gorczyca
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ew. liście czarnej porzeczki

Zalewa:
- 5 szkl. wody
- 1 szkl. octu 10%
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru

Zagotować i przestudzić.

Ogórki umyć , ułożyć ciasno w słoikach i dodać przyprawy.
Ja do każdego słoika daję jedną , dużą gałązkę kopru , mały kawałek chrzanu , 1-2 pokrojone ząbki czosnku , 1 mały listek laurowy (wybieram jak najmniejsze) , 1 ziarenko ziela angielskiego , ok. 1/4 łyżeczki gorczycy i 1 liść czarnej porzeczki (nie musi być).
Ogórki zalać przygotowaną wcześniej zalewą , zakręcić słoiki i pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania (nie dłużej). 



Print Friendly and PDF

15 sierpnia 2012

Ogórki pikle


 Takie pikle to dobry sposób na spożytkowanie ogórków nasienników. Jeżeli ktoś ma własny ogródek , to trudno się ich ustrzec - zawsze gdzieś jakiś się skryje pod liściem ;-)  U mnie ostatnio było ich całkiem sporo... 
Przepis pochodzi z książeczki z przepisami s. Leonilli.

 Składniki:
- 1 kg ogórków nasienników
- kilka łodyg kopru

Zalewa (zagotować i przestudzić):
- 2 szkl. wody
- 3 łyżki cukru
- 3/4 szkl. octu 10%
- 30 g soli (1 łyżka)
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego

Ogórki umyć , obrać , wykroić nasiona (można wybrać łyżeczką) , pokroić w pasy i posolić na noc (ok. 1 łyżkę).
Następnego dnia ogórki odcedzić z soku , włożyć do słoików , do każdego dodać 1-2 kawałki kopru i zalać przygotowaną wcześniej zalewą. Pasteryzować 20 minut.
Print Friendly and PDF

11 sierpnia 2012

Ogórki w zalewie musztardowej


W związku z tym , że trwa sezon ogórkowy , proponuję taką oto sałatkę na zimę. Nic skomplikowanego , ani specjalnie czasochłonnego - ogórków nie trzeba obierać , a pracę można rozłożyć na dwa dni. Do tego pasteryzacja trwa tylko 5 minut. Polecam :-)

P.S. Jakiś czas temu pisałam o tym , że pojawi się nowy dział  na blogu. A zatem prezentuję pierwszy przepis do niego ;-)                                                                                                               

 Składniki:
- 3 i 1/2 kg ogórków
- 1/2 kg cukru
- 1 szkl. octu 10%
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżki soli

Ogórki umyć i pokroić razem ze skórką w plasterki. Resztę składników zagotować i nieco przestudzić. Zalać ogórki i zostawić na kilka godzin (może być na noc). Wymieszać , nakładać do słoików , zakręcać i pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania.
Print Friendly and PDF

3 sierpnia 2012

Pasta z makreli


 Myślę , że czas najwyższy dodać tu jakiś nowy przepis ;-) 
Coś prostego , smacznego i bezmięsnego , czyli pasta z makreli - moje dzisiejsze śniadanie :-) Najwięcej trudności zawsze sprawia mi wybieranie ości (rymnęło mi się) , ale mam na to swoją metodę. Biorę po kawałeczku makreli , kroję bardzo drobno i nożem "wyłapuję" nawet te drobne ości. Dodatkowo przed wrzuceniem do miseczki sprawdzam jeszcze palcami , czy coś mnie nie kłuje ;-) Pozostałe składniki ciach-ciach i pasta gotowa :-)

Składniki:
- 1 wędzona makrela
- średnia cebula
- 1-2 ogórki konserwowe
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz
- kilka łyżek majonezu

Makrelę drobniutko pokroić , wybierając przy tym ości. Cebulę , ogórki i jajka pokroić w dosyć drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem , wymieszać z majonezem.


Print Friendly and PDF

ShareThis