Recent Posts

26 października 2010

Zapiekanka z cukinii


Bezmięsna , prosta i smaczna zapiekanka. Ja swoją podawałam z sosem tzatziki , bo zwyczajnie chciałam go z czymś wypróbować. Połączenie to okazało się całkiem udane. Można oczywiście użyć innego sosu jogurtowego albo zajadać bez dodatków ;-) Przepis pochodzi z notatek siostry Leonilli.

Składniki:
- 500 g cukinii
- 1 cebula
- 4 jajka
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- ew. natka pietruszki

Cukinię obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić , podsmażyć na tłuszczu , dodać cukinię i dusić do miękkości. Jajka roztrzepać, dodać ser. Mleko rozprowadzić z mąką ziemniaczaną , wlać do jajek i przyprawić do smaku. Opcjonalnie wsypać posiekaną pietruszkę. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem, włożyć cukinię z cebulą i zalać miksturą jajeczną. Całość zapiec w piekarniku - do momentu , gdy jajka się zetną (zapiekałam w temp. 200 st. przez 30 minut).

Print Friendly and PDF

14 października 2010

Tzatziki (grecki sos jogurtowo-ogórkowy)


Kiedyś zastanawiałam się co to takiego te "cacyki". Dopiero po jakimś czasie dowiedziałam się , że jest to sos grecki , w dodatku banalnie prosty. Robi się go na bazie jogurtu , z dodatkiem świeżego ogórka i ewentualnie koperku. Należy też dodać , że sos ten jest dosyć mocno czosnkowy ;-)
Poniższy przepis znalazłam na
tym blogu.

Składniki (3-4 porcje):
- 170 g jogurtu greckiego (Fage)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 dużego ogórka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- odrobina soku z cytryny lub czerwonego octu winnego
- ew. trochę posiekanego koperku

Ogórka obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach i "wycisnąć" w papierowym ręczniku (lub dobrze odcedzić na sitku). Czosnek przecisnąć przez praskę , wymieszać z ogórkami i jogurtem , wlać oliwę , trochę soku z cytryny , przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić co najmniej 20 minut.


Print Friendly and PDF

ShareThis