Recent Posts

30 lipca 2010

Ziemniaki po normandzku


I znowu przepis z Biblioteczki Poradnika Domowego.
Zamiast kolejny raz podawać zwykłe , gotowane ziemniaki do obiadu , można troszkę je wzbogacić kilkoma dodatkami , żeby stały się "niezwykłe". Do tak przygotowanych ziemniaczków wystarczy dołożyć sadzone jajko , surówkę i obiad gotowy.
P.S. Osobiście chętnie zjadłabym też takie ziemniaki tylko ze zsiadłym mlekiem ;-)

Składniki:
- 1 kg ziemniaków (o zwartym miąższu)
- 150 g boczku
- 20 g masła
- cebula
- por
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. bulionu
- pieprz
- sól

Cebulę i pora drobno pokroić , podsmażyć na maśle i dodać pokrojony w kostkę boczek. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w cienkie plastry. Następnie dodać do smażącej się cebuli z boczkiem i chwilę trzymać na ogniu , cały czas mieszając. Całość zalać gorącym mlekiem wymieszanym z bulionem , przyprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu , aż płyn odparuje , a ziemniaki zmiękną. Podawać z sadzonymi jajkami i surówką.

Print Friendly and PDF

22 lipca 2010

Ciastolina (Play-Doh)


Dzisiaj wpis nietypowy. Co prawda z użyciem jadalnych składników , ale całość ma służyć jedynie do zabawy. Kiedyś kupowałam córce 'Play-Doh' , ale bardzo się kruszyło i praktycznie już po jednym dniu nie nadawało się do dalszego użycia. Ciastolina z tego przepisu jest bardzo elastyczna , fajnie się z niej lepi albo wycina różne "ciasteczka" i dobrze się przechowuje (pod warunkiem , że w szczelnie zamkniętym pojemniku). Moja córka bardzo lubi takie zabawy z ciastem , a przy okazji trenuje przed wycinaniem prawdziwych ciasteczek ;-) Przepis znalazłam na tym blogu.


Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kwaśnego winianu potasu ('cream of tartar')
- barwniki spożywcze

Wszystkie składniki wymieszać w garnku. Podgrzewać na małym ogniu nie przerywając mieszania (najlepiej mieszać drewnianą łyżką). Masa powinna wyraźnie zgęstnieć.
Ciastolina będzie gotowa , gdy uzyska konsystencję gęstego puree ziemniaczanego, a urwany kawałek nie będzie kleił się do palców.
Pozostawić do przestygnięcia. Ciepłą ciastolinę wyrabiać na stolnicy - im dlużej , tym bedzie ona elastyczniejsza (mi wystarczyło ok. trzech minut wyrabiania). Pdzielić ciastolinę na kawałki i zafarbować barwnikami spożywczymi.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wysychała.


Print Friendly and PDF

15 lipca 2010

Kotlety w waflu


Jest to nie tyle przepis , co pomysł. Mięso na kotlety mielone przygotowuje się tak , jak zwykle (według własnego przepisu) , z tym , że potem zamiast formować owalne kotleciki , masę mięsną wkłada się pomiędzy dwa wafle , kroi na kwadraty lub trójkąty , panieruje i dopiero wtedy smaży. Kotleciki tuż po usmażeniu mają chrupiącą skórkę i ładnie się prezentują.

Składniki:
- ok. 500 g mięsa mielonego przyprawionego tak , jak zwykle na kotlety (ja wykorzystałam przepis na kotlety z pieczarkami , dodając jednak tym razem mniej mięsa niż w przepisie , a więcej pieczarek)
- 2 duże wafle (najlepiej kwadratowe , ale mogą być też okrągłe)
- 2 jajka do panierowania
- bułka tarta

Przygotowane mięso rozsmarować na waflu i przykryć drugim. Całość pokroić ostrym nożem na 3 równe paski , potem w poprzek na kwadraty , a te z kolei poprzekrajać po przekątnej na trójkąty. Maczać w roztrzepanych jajkach , obtaczać w tartej bułce i smażyć tak długo , jak tradycyjne kotlety mielone.

Pomysł z waflem można równie dobrze wykorzystać w wersji bezmięsnej , np. pieczarkowej.




Print Friendly and PDF

13 lipca 2010

Szybkie gołąbki z kaszą manną


To już kolejny przepis na "leniwe" gołąbki. Jestem pewna , że w czasie upałów wszelkie szybkie dania są mile widziane , a to właśnie się do nich zalicza i co najważniejsze jest bardzo smaczne.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z
tego bloga.

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowina)
- 1 duża kapusta pekińska (dałam tylko połowę)
- 3 jajka
- 1 szkl. kaszy manny
- przyprawy: sól, pieprz, ew. papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku

Mięso wymieszać z posiekaną drobno kapustą , dodać jajka, kaszę mannę , przyprawy i dobrze wyrobić. Uformować podłużne pulpeciki i obsmażyć na patelni (w niczym nie obtaczane). Następnie włożyć do garnka, zalać gorącą wodą , dodać drobno pokrojony czosnek i dusić około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy wymieszany ze śmietaną.

Print Friendly and PDF

7 lipca 2010

Ryżowa sałatka z tuńczykiem


Ten przepis znalazłam na blogu Aleksandry. I chociaż preferuję sałatki z makaronem , to jednak ta bardzo mi smakowała. Najlepsza była tuż po schłodzeniu. Na drugi dzień zrobiła się nieco wodnista , ale przyznaję bez bicia , że nie odcedzałam ogórków , więc może dlatego. Zmniejszyłam też o połowę ilość ryżu , żeby sałatka była bardziej konkretna w smaku ;-)

Składniki:
- 2 szkl. ugotowanego ryżu , czyli 1/2 szkl. suchego (w oryginale dwa razy tyle)
- 1 puszka tuńczyka w oleju (mogą być dwie puszki)
- pieczarki (ilość dowolna , u mnie ok. 250 g)
- średnia cebula
- świeży ogórek
- pęczek rzodkiewek
- pieprz
- papryka w proszku
- majonez

Cebulę drobno posiekać , podsmażyć na oleju , następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć jeszcze kilka minut. Ostudzić , wymieszać z ugotowanym ryżem , dodać odcedzonego z oleju tuńczyka , pokrojone w półplasterki rzodkiewki i w kostkę ogórka (można go wcześniej lekko posolić i odcedzić nadmiar soku , żeby sałatka nie zrobiła się wodnista). Całość przyprawić , wymieszać z majonezem i schłodzić. Sałatka najlepsza jest jeszcze tego samego dnia.

Print Friendly and PDF

2 lipca 2010

Sałatka szparagowa


Tylko cztery składniki (oprócz sosu) , a ja jeszcze jeden pominęłam , ale to dlatego , że szynkę wolałam na kanapce , z którą jadłam tę sałatkę. Małoskładnikowa , a mimo to pyszna! Przypomina mi sos tatarski , który uwielbiam :-)
Przepis znlazłam na blogu
Abbry.

Składniki :
- 500 g szparagów (użyłam zielonych)
- 150 g szynki (pominęłam)
- 2 jajka na twardo
- 2 nieduże ogórki konserwowe

Sos :
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- sól
- szczypta cukru
- pieprz

Szparagi ugotować (ok. 10 minut), ostudzić , pokroić na 2-centymetrowe kawałki. Szynkę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę , wymieszać ze szparagami. Dodać sos, delikatnie wymieszać. Schłodzić.

Print Friendly and PDF

ShareThis