25 czerwca
Schab lub filety z kurczaka z bananami i brzoskwiniami
Na moim "niesłodkim" blogu znowu będzie przekornie, bo na słodko. To danie znalazłam już bardzo dawno temu na tlenowej stronie "Czarnej Oliwki", tylko dopiero teraz odważyłam się je zrobić (w wykonaniu nie ma żadnej filozofii, ale ten słodki smak mnie nie przekonywał). Ogólnie mięso obiadowe (co innego w sałatce) wolę na słono, jednak filety z kurczaka podane w ten sposób bardzo mi smakowały. Może nie zaliczałabym tego do grupy dań, które przyrządza się często, ale raz na jakiś czas, to bardzo ciekawa odmiana :-)
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości lub filetów z kurczaka (u mnie kurczak)
- 3 łyżki oleju
- 1 puszka brzoskwiń (850 g)
- 3 banany
- 400 g śmietany kremówki
- 4-5 łyżek pikantnego keczupu
- 1 łyżeczka curry
- 200 g żółtego sera (np. Gouda)
- sól , pieprz , papryka (słodka)
Mięso pokroić w dosyć dużą kostkę i usmażyć na oleju. Posypać solą, pieprzem i papryką.
Brzoskwinie odsączyć, pokroić w kostkę, a banany w plastry.
Do żaroodpornego naczynia (u mnie 23 x 33 cm) wyłożyć mięso, posypać brzoskwiniami, a na wierzchu poukładać plasterki bananów. Całość zalać sosem śmietankowym (śmietana wymieszana z keczupem i curry) i posypać startym żółtym serem. Zapiekać 20-30 minut w temperaturze 200 st.C. Podawać z ryżem (może być z dodatkiem kukurydzy i rodzynek).