Recent Posts

26 maja 2010

Pieczeń z mielonego boczku


To taki klops , tyle , że z boczku. Co prawda bardziej tłusty , ale i moim zdaniem smaczniejszy. Na pewno warto wypróbować.
Przepis znaleziony na "Kwestii smaku" , gdzie zdjęcia są tak piękne , apetyczne i zachęcające , że aż trudno oderwać od nich wzrok :-)

Składniki:
- 1 kg chudego boczku bez żeberek
- 1 jajko
- 2 łyżki "Vegety"
- sól
- pieprz

Jeśli boczek jest ze skórką, należy ją odciąć, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości , a następnie wyjąć na talerzyk do ostygnięcia. Jeśli robimy pieczeń bez skórki, ten fragment przepisu należy pominąć.

Przez sitko o najmniejszych oczkach, w maszynce do mięsa, przepuścić surowy boczek i ugotowaną skórkę. Dodać jajko, "Vegetę", sól , pieprz i bardzo dobrze wyrobić ręką. Uformować kulę lub owal i włożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 st.C bez przykrycia około 1 godziny, ładnie zarumienić. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewać bulionem po pieczeni, aby boczek nie był zbyt suchy.
Przed pieczeniem w środek mięsa można włożyć 2-3 jajka ugotowane na półtwardo.




Print Friendly and PDF

20 maja 2010

Jambalaya z kurczakiem


Szczerze mówiąc rzadko korzystam z przepisów kuchni amerykańskiej , ale czasami mam ochotę spróbować czegoś "innego". Danie z tego przepisu jest proste , szybkie , a do tego jednogarnkowe. Bardzo mi posmakowało , córka też jadła z apetytem i nawet m-żonek nie grymasił ;-) Polecam.

Składniki:
- 2 łyżki oleju
- ok. 400 g mięsa z kurczaka (podudzia lub piersi) pokrojonego w grubą kostkę
- ok. 140 g szynki pokrojonej na cienkie paseczki
- 1 puszka pokrojonych pomidorów , razem z sokiem (400 - 450 g)
- 1 i 1/2 szkl. wody
- 1 puszka (ok. 110 g) pokrojonych , zielonych papryczek chili
- 1 torebka zupy warzywnej (w proszku)
- 1 szkl. suchego ryżu

Na głębokiej patelni (lub w rondlu) rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka wraz z szynką. Dodać pomidory , wodę , chili i zupę z torebki. Zagotować. Następnie wsypać ryż , przykryć i gotować na małym ogniu , od czasu do czasu mieszając , przez ok. 20 minut (do momentu , aż ryż będzie miękki).

Print Friendly and PDF

19 maja 2010

Makaronowa sałatka z mięsem i pieczarkami


Ta sałatka powstała z potrzeby wykorzystania mięsa z rosołu i zalegających w lodówce pieczarek. Kupuję je dosyć często , ale akurat nie miałam pomysłu na ich zużycie i tak odkładałam z dnia na dzień moment , kiedy w końcu coś z nimi zrobię zanim ściemnieją. Do tego ugotowane już mięso z kurczaka (m-żonek za rosołem w ogóle nie przepada , a córka uwielbia , ale mięsa w zupie nie ruszy) , no i trzeba było coś wymyślić...
Taka to krótka historia szaro-burej , ale całkiem smacznej sałatki ;-)


Składniki:
- ugotowane mięso z kurczaka (zużyłam 2 podudzia)
- 3 ogórki konserwowe
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- makaron
- majonez
- sól i pieprz

Makaron ugotować , odcedzić i ostudzić. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć , odstawić do ostygnięcia. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę , a ugotowane mięso w grubszą. Wszystkie składniki wsypać do miski , przyprawić solą i pieprzem , wymieszać z majonezem i schłodzić.

Uwagi:
Jeżeli cebula jest bardzo ostra (ja używam łagodnej) , to można ją po pokrojeniu wymieszać z gorącymi pieczarkami , żeby nie była taka "szczypiąca" albo też podsmażyć , jeśli ktoś woli.
Print Friendly and PDF

11 maja 2010

Schab pod musztardową kołderką


Kiedyś w podobny sposób przygotowywałam karkówkę , tyle , że "kołderka" była trochę bogatsza w składniki. Dokładny przepis podam jak tylko uda mi się zdobyć karkówkę (tak , wiem , dziwnie to brzmi , ale Amerykanie wolą inny rodzaj mięsiwa i karkówki w jednym kawałku nie sprzedają , a przynajmniej nie tu , gdzie mieszkam). No , ale wracając do tematu głównego , przypadkiem natknęłam się na przepis Aleex , która proponuje w taki sam sposób przyrządzić schab. Ogólnie nie przepadam za pieczonym schabem , bo zwykle robi się "suchy" w środku , ale ten dzięki musztardzie pozostaje soczysty i bardzo smaczny. Polecam :-)

Składniki:
- ok. 1 kg schabu
- 1 słoiczek musztardy stołowej
- sól
- pieprz
- ew. papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- kilka łyżek wody

Mięso posolić, posypać pieprzem i ew. papryką , obłożyć pokrojonym w plasterki czosnkiem. Wstawić w przykrytym naczyniu do lodówki na całą noc.
Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek , włożyć do żaroodpornego naczynia (mięso , nie czosnek ;-) , posmarować z każdej strony musztardą , wlać kilka łyżek wody i 1 łyżkę oleju. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 220 st.C. Gdy schab zacznie się mocno "gotować" , zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec ok. 1 i 1/2 godziny.
Można podawać go na gorąco lub zostawić do wystygnięcia w piekarniku i serwować na zimno.

P.S. Podczas pieczenia mięso puszcza sok i czasami "musztardowa kołderka" pęka i trochę rozpływa się na boki. Wtedy co jakiś czas powstałe pęknięcia smaruję ponownie musztardą.

Print Friendly and PDF

ShareThis