29 listopada

Medaliony z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym


To takie prawie kotlety mielone z sosem pieczarkowym , tyle , że mięsa po uformowaniu w niczym się nie obtacza , a sos jest z dodatkiem boczku. Nie jest to może zbyt wyszukana receptura , ale za to fajny pomysł na proste i smaczne danie. Przepis pochodzi z bloga Edysi.

Składniki:

- 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe)

- 1 czerstwa bułka

- 1 jajko

- 1 cebula

- 1 łyżka musztardy

- 150 g wędzonego boczku (dałam mniej)

- 200 g pieczarek

- 100 ml słodkiej śmietanki (zastąpiłam mlekiem)

- 150 ml bulionu warzywnego

- 1 łyżka mąki pszennej

- sól, pieprz

Mięso wymieszać z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, jajkiem, musztardą i drobno posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować niewielkie kulki, lekko je rozpłaszczać dłonią (u mnie medalionów wyszło 11). Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
Boczek pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, kiedy lekko się zrumieni dodać pieczarki i dusić na małym ogniu , aż grzyby zmiękną. Podlać bulionem, zagotować. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, wymieszać, wlać śmietankę, dokładnie wymieszać i zagotować jeszcze raz. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


6 komentarzy:

  1. Danie prezentuje się tak smakowicie,że nie można się oprzeć.Sos wzbogaca z pewnością kotleciki.Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaku narobiłaś tym zdjęciem ;)
    Ciesz się, że smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze :-)

    Edysiu , w takim razie cieszę się , że zdołałam uchwycić na zdjęciu , jak smaczne jest to danie :-)
    Dziękuję za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i pyszne, takie dokładnie jak lubię:)) Z tym sosikiem brzmi przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wyglądają :) Ja robiłam ostatnio w sosie pomidorowym, a w pieczarkowym mam odłożone na następny tydzień :)

    OdpowiedzUsuń