13 lipca

Szybkie gołąbki z kaszą manną

To już kolejny przepis na "leniwe" gołąbki. Jestem pewna, że w czasie upałów wszelkie szybkie dania są mile widziane, a to właśnie się do nich zalicza i co najważniejsze jest bardzo smaczne.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z
tego bloga.
 

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowina)
- 1 duża kapusta pekińska (dałam tylko połowę)
- 3 jajka
- 1 szkl. kaszy manny
- przyprawy: sól, pieprz, ew. papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku

Mięso wymieszać z posiekaną drobno kapustą, dodać jajka, kaszę mannę, przyprawy i dobrze wyrobić. Uformować podłużne pulpeciki i obsmażyć na patelni (w niczym nie obtaczane). Następnie włożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać drobno pokrojony czosnek i dusić około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy wymieszany ze śmietaną.

8 komentarzy:

  1. Mniam, wyglądają pysznie! Nie robiłam jeszcze takich gołąbków.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słowo "szybkie" ostatnio lubię coraz bardziej- bo komu w ten skwar chciałoby się przy garach stać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne!
    Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Właściwie nie wiem, czemu jeszcze ich nie zrobiłam. Mam straszną ochotę na gołąbki,a nie chce mi się kombinować.
    Twoje mi wyglądają jak jedna wielka gołąbkowa pokusa.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. dokładnie taki, z kaszą manną, robi Mama. są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za komentarze i zachęcam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zapisuje przepis i pewnie kiedys zrobie! :-)

    OdpowiedzUsuń