19 marca

Pikantna zupa gulaszowa


Pożywna , rozgrzewająca zupa mięsna , w sam raz na chłodne dni. Ja ze względu na córkę , która i tak jest strasznym niejadkiem , ograniczyłam ilość przypraw (zwłaszcza cayenne) , więc moja wersja wyszła raczej łagodna zamiast pikantnej. Zresztą , każdy doprawi według własnego uznania , bo ilość podanych składników jest jak zwykle orientacyjna.

Składniki:
- 500 g wieprzowiny
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 2 l rosołu (z kostki)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu (dałam trochę mniej)
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (dałam tylko szczyptę)
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Mięso pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę , czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem dodać do mięsa i dusić przez 10-15 minut.
Kukurydzę odsączyć , razem z mięsem i warzywani dusić kolejne 10 minut.
Następnie wlać rosół rozmieszany z przecierem pomidorowym. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 45 minut. Przyprawić do smaku solą , pieprzem , cayenne i mieloną papryką.


3 komentarze: