25 marca

Oatmeal pancakes

Pancakes, czyli takie grube placki naleśnikowe zwane swojsko pankejkami, tym razem w wersji zdrowszej - z płatkami owsianymi. Robiłam je z połowy podanej porcji, bo z całej wychodzi ich bardzo dużo (o wiele za dużo jak na nasze możliwości). Ogólnie były całkiem smaczne, choć nie tak bardzo jak te tradycyjne, ale za to jakie zdrowe ;-)

 

Składniki:
- 2 szkl. płatków owsianych (zwykłych lub błyskawicznych , ale nie instant)
- 3 szkl. maślanki
- 3 jajka
- 1/2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- ew. 1 łyżka cukru (dodałam od siebie)

Płatki owsiane zalać maślanką i odstawić do namoknięcia na noc (u mnie wystarczyła 1 godzina).
Do namoczonych płatków dodać ubite jajka , mąkę , proszek do pieczenia , sól i olej. Dokładnie wymieszać.
Smażyć placki o średnicy ok. 12-14 cm na lekko natłuszczonej patelni (na teflonowej można bez tłuszczu) po 2-3 minuty z jednej strony , przewracać i smażyć jeszcze ok. 1 minuty. Podawać natychmiast albo przechowywać w ciepłym piekarniku , aż do usmażenia wszystkich.
Podawać polane miodem , syropem klonowym lub jakimkolwiek innym , albo z dżemem (wedle uznania).

3 komentarze:

  1. lubie pankejki i pewnie wypróbuję te z płatkami owsianymi
    Pozdrawiam
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. ile wychodzi takich placków z tej porcji ? ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, nie pamiętam dokładnie, ale na pewno ponad 20 sztuk.

    OdpowiedzUsuń