22 marca

Makaronowa sałatka z szynką i natką pietruszki

Kolejna sałatka i znowu z makaronem. Nie dodawałam do niej parmezanu, bo zapomniałam kupić, natki pietruszki dałam tylko połowę, choć wiem, że jest bardzo zdrowa i zmniejszyłam ilość octu, ale ten z kolei do najzdrowszych nie należy. Sałatka ogólnie wyszła bardzo dobra, tylko tym razem (na odmianę) najbardziej smakowała mi na drugi i następny dzień, czyli dopiero wtedy jak składniki już się trochę "przegryzły".

 

Składniki:
- 2 szkl. makaronu (kolanka lub świderki)
- 2 szkl. (ok. 340 g) szynki pokrojonej w paseczki
- 1 szkl. pokrojonego w plasterki selera naciowego
- 1/2 szkl. pokrojonego szczypiorku
- 1 szkl. majonezu (dałam mniej)
- 1 szkl. posiekanej natki pietruszki (dałam o połowę mniej)
- 1/4 szkl. startego parmezanu (pominęłam)
- 1/4 szkl. białego octu winnego (dałam mniej)
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ew. sól do smaku

Makaron ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu, odcedzić, wystudzić. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

1 komentarz:

  1. wygląda świetnie;-) sałatki z makaronem są rewelacyjne. Ja osobiście polecam makaron kokardki lub małe muszelki. Choć i ze świderkami także robię.

    OdpowiedzUsuń