20 października 2009

Syrop z cebuli na przeziębienie


Słyszałam już dawno o tym syropie , ale nigdy wcześniej sama go nie robiłam , ani nie próbowałam. Aż w końcu natknęłam się na poniższy przepis na blogu "Pokrojone i doprawione". Zrobiłam i nawet mi posmakowało ;-) Ale oczywiście nie to się liczy , tylko to , jak wpływa na nasze zdrowie , czy raczej na jego polepszenie. W okresie zwiększonej częstotliwości przeziębień taka domowa mikstura będzie na pewno bardzo pomocna.

Składniki:
- 2 duże cebule
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny

Przygotować około półlitrowy słoik lub inne naczynie emaliowane o podobnej objętości. Cebulę posiekać, wkładać do słoika przesypując warstwami cukru. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny. Po tym czasie zlać sok do innego naczynia (można trochę przygnieść tłuczkiem, żeby wycisnąć więcej soku), połączyć z miodem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przecedzić , wlać do słoiczka i zakręcić - przetrzymywać w lodówce. Pić 3 razy dziennie po 1 łyżce, po posiłkach.