20 maja 2009

Płonący garnek


Podobno jest to bardzo popularne danie francuskie. Powiecie pewnie : danie? - wygląda jak zupa. Hmmm... w sumie to , co mi wyszło można nazwać gęstą zupą warzywną , choć zmniejszyłam ilość bulionu o połowę. Natomiast według zdjęcia z książeczki "Poradnika domowego" (bo właśnie stamtąd pochodzi przepis) danie wygląda na bardzo gęste. Niezależnie jednak od tego , czy jest w postaci zupy , czy też czegoś gęstszego , to zapewniam , że jest bardzo smaczne. Tylko ostrożnie z pieprzem cayenne , bo garnek będzie wyjątkowo "płonący" ;-)

Składniki:
- 75 dag ziemniaków
- 25 dag zielonej papryki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler naciowy
- mały seler korzeniowy
- 50 dag cebuli
- 5 dag tłustego wędzonego boczku
- 4 parówki
- 6 szklanek bulionu z kostki (na początek proponuję wlać tylko połowę)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (pominęłam)
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka mąki

Ziemniaki pokroić w grubą kostkę , paprykę w paski , marchewki , pietruszki i seler korzeniowy w słupki , cebulę w kostkę , a seler naciowy w plasterki. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć w dużym rondlu , dodać smalec i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Zalać gorącym bulionem , doprawić solą , pieprzem , pieprzem cayenne i tymiankiem. Chwilę gotować na silnym ogniu , po czym wrzucić ziemniaki i warzywa , gotować 30 minut , dodać pokrojone w plasterki parówki i gotować jeszcze 10 minut na dość dużym ogniu.Wymieszać dokładnie mąkę ze śmietaną , wlać do garnka i podgrzewać mieszając , aż potrawa zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


19 maja 2009

Boeuf Stroganow


To danie należy do grupy mało fotogenicznych , za to jest bardzo smaczne. Zawsze miałam problem z poprawną pisownią nazwy , ale tak jest chyba w porządku ;-) W sumie to taki zwyczajny-niezwyczajny gulasz wołowy. Można go podawać z ziemniakami , kaszą , ryżem lub też w wersji rozcieńczonej , tak jak zupę , z pieczywem.

Składniki:
- 50 dag polędwicy wołowej
- 25 dag pieczarek
- 1/2 szkl. śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- woda

Mięso pokroić w grubą kostkę i zrumienić na oleju. Pod koniec smażenia opószyć mąką , a następnie przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą i dusić na małym ogniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać pokrojone pieczarki i razem usmażyć , dodać do mięsa. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki. Gdy mięso będzie już miękkie , dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem pomidorowym , przyprawić solą i pieprzem , ew. szczyptą papryki. Jeszcze raz zagotować.
Podawać z ziemniakami , kaszą , ryżem lub , rozcieńczając dodatkowo wodą , z pieczywem.


13 maja 2009

Litewska pasta z drobiu


Bardzo prosta i smaczna pasta z kurczaka , przypominająca trochę pasztet drobiowy z puszki , tylko o delikatniejszej konsystencji. Z braku marynowanego pieprzu dodałam odrobinę musztardy , co skutecznie zaostrzyło smak. Przepis pochodzi z bloga "Kuchnia Ireny i Andrzeja".

Składniki:
- 15 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (pominęłam , ale dodałam trochę musztardy)
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól
- pieprz

Mięso i jajka przpuścić przez maszynkę , zmiksować z keczupem , masłem , sokiem z cytryny , solą , pieprzem i ziarenkami zielonego pieprzu. Masę wymieszać z majonezem , schłodzić , ew. udekorować.


8 maja 2009

Koreańskie risotto


Danie bardzo smaczne , proste i szybkie. W swojej wersji zredukowałam tylko ilość ryżu , bo mój m-żonek nie przepada za nim i zamieniłam grzyby na pieczarki (to niby też grzyby , ale wydaje mi się , że autor miał na myśli te leśne). Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:
- 1 cebula
- 100 g grzybów (u mnie pieczarki)
- 150 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju
- ok. 3/4 l rosołu
- 400 g ryżu (ja użyłam tylko 150 g)
- sól
- mielona papryka
- sos sojowy (ok. 1 łyżka)

Mięso , pokrojone w paski grzyby i cebulę smażyć na oleju około 5 minut. Wsypać wypłukany i osączony ryż, zalać rosołem z sosem sojowym, przyprawić solą i papryką , zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć płomień i gotować 25 minut pod przykryciem. Podawać z sałatą.


7 maja 2009

Niby-pizza z patelni


Pizza na śniadanie ? - a czemu nie , zwłaszcza jeżeli jest w wersji smażonej. Inspiracją dla mnie był przepis z książeczki "Poradnika domowego" , ale pozmieniałam go dodając trochę składników od siebie. Można je dowolnie łączyć lub z czegoś zrezygnować - tylko ciasto pozostaje bez zmian , pomidory oraz ser. Ja tego typu dania podaję zawsze z keczupem , ale równie dobrze można zamiast niego posypać po wierzchu szczypiorkiem. Po takim śniadaniu nie spieszmy się z obiadem ;-)

Składniki na 1 porcję:
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- trochę proszku do pieczenia
- woda (jeśli ciasto jest zbyt gęste)
- tarty żółty ser
- pomidor
- 1-2 plastry szynki
- kilka pieczarek
- kawałek cebuli
- sól i pieprz

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i jajkiem , w razie potrzeby dolać wody (ciasto powinno mieć konsystencję naleśnikowego). Pieczarki i cebulę pokroić , usmażyć , wystudzić i dodać do ciasta. Parówki i szynkę pokroić i też dodać do ciasta , posypać solą i pieprzem , wymieszać. Na patelni rozgrzać olej , wyłożyć ciasto , lekko rozsmarować na boki , usmażyć z jednej strony , przewrócić , zmniejszyć płomień , na wierzchu położyć plasterki pomidora , posypać serem (ew. dodatkowymi przyprawami) , przykryć pokrywką i smażyć do momentu , aż ser się rozpuści.


6 maja 2009

Sałatka z fasoli


To przepis z mojego starego notatnika , a dokładniej z wycinka z jakiejś gazety. Pod nazwą sałatki było dopisane: "nieoczekiwanie dobra"...
I wiecie co ? - rzeczywiście taka była :-) Pierwszy raz robiłam ją dokładnie według przepisu , czyli najpierw gotowałam fasolę. Tym razem jednak poszłam na łatwiznę i dodałam fasolę z puszki - efekt prawie taki sam , za to znacznie szybciej ;-)


Składniki:
- 1 szkl. fasoli białej lub kolorowej (można użyć fasolę z puszki)
- 10 suszonych śliwek
- 15 dag pieczarek
- 3 ogórki konserwowe
- 1 średnia cebula
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- chili lub cayenne
- cukier
- majeranek

Fasolę zalać wrzącą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Odcedzić i ugotować w świeżej wodzie z dodatkiem soli , cukru i majeranku. Kiedy będzie już miękka , ponownie odcedzić i ostudzić. Pieczarki i cebulę pokroić , usmażyć na maśle i też ostudzić. Wymieszać z pokrojonymi w paseczki śliwkami oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami i wystudzoną fasolą. Wszystko polać sosem utartym z oliwy , soku cytrynowego , soli , pieprzu , cukru i szczypty chili (sos powinien być słodko-kwaśno-ostry). Gotową sałatkę należy wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.


1 maja 2009

Kurczak pod serowo-musztardową kołderką


Kolejny prosty przepis na smaczny obiad. Piersi kurczaka przyprawione na ostro i zapieczone pod "kołderką" z sera , musztardy i majonezu. Może nie jest to najzdrowsze , ale pyszne połączenie , a kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo soczysty.
Przepis pochodzi z bloga "Passionfuit". Jego autorka podpowiada , że podobnie można przygotować rybę lub schab , z tym , że to drugie wymaga dłuższego czasu pieczenia.

Składniki:
- piersi z kurczaka (ja zużyłam dwie duże , poprzekrajane na połowę , czyli w sumie 4 porcje)
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy Dijon
- garść startego żółtego sera
- tarta bułka
- przyprawy: papryka ostra i słodka , pieprz ziołowy (u mnie także sól)

Porcje kurczaka lekko rozbić i zamarynować w przyprawach.
Ułożyć na blasze wyłożonej folią do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Majonez, musztardę i ser wymieszać, nałożyć grubą warstwę na filety. Posypać tartą bułką i piec, aż nabiorą złotobrązowego koloru (ja piekłam 30 minut).