Takie właśnie najzwyklejsze w świecie placki ziemniaczane. Czasami jednak znalezienie prostego przepisu jest trudniejsze niż się wydaje... No bo jak zacząć , nie mając pod ręką odpowiedniej książki kucharskiej , ani nikogo , kogo można by się poradzić ? Pomyślałam zatem , że warto dodać nawet taki prosty przepis , bo może akurat znajdzie się ktoś w potrzebie ;-) Niektórzy lubią placki ziemniaczane na słodko , a ja uwielbiam je z chlebem i majonezem.Składniki:- kilka dużych ziemniaków- kawałek cebuli- 2 ząbki czosnku- 1 jajko (niekoniecznie)- 1 łyżka mąki- sól- pieprzZiemniaki , cebulę i czosnek zetrzeć na tarce (ja wszystko miksuję w blenderze). Dodać jajko , mąkę (jeśli masa jest bardzo "wodnista" można dodać odrobinę więcej mąki) , przyprawić solą i pieprzem. Kłaść łyżką na patelnię z dość mocno rozgrzanym tłuszczem i smażyć na rumiano z obu stron. Uwagi:Nie zawsze dodaję jajko , ale placki z jajkiem (zwłaszcza , jeśli składniki były zmiksowane w blenderze , a nie starte) są bardzo mięciutkie i delikatne. Takie właśnie najbardziej lubimy z córcią. M-żonek natomiast woli placki o bardziej "konkretnej" konsystencji.
Pierwszy raz usłyszałam nazwę tego dania oglądając jeden z odcinków "Niani". Któregoś dnia natknęłam się na ten właśnie przepis w jednej z moich książek i postanowiłam sprawdzić co z tego wyjdzie. Jest to włoskie danie , łatwe do zrobienia i... rzeczywiście smaczne. Autor proponuje podawać je ze świeżym włoskim pieczywem czosnkowym , ale ja zrobiłam z tego typowo polskie danie i podałam z ziemniakami ;-)Składniki:- 1 kg kurczaka podzielonego na 8 części- 1/4 szkl. mąki- 1/2 szkl. oleju- 1 cebula pokrojona w kostkę- 1 mała zielona papryka pokrojona w kostkę- 2 posiekane ząbki czosnku- 1/2 łyżeczki oregano- 1/2 łyżeczki tymianku- 1 łyżeczka soli- pieprz- papryka w proszku- 3 i 1/2 szkl. drobno pokrojonych pomidorów bez nasion (dałam 1 puszkę ok. 410 g)- 1/2 szkl. czerwonego wina lub sherry (zastąpiłam zwykłą wodą)Kurczaka oprószyć mąką , przyrumienić na oleju z obu stron. Dodać cebulę , zieloną paprykę i czosnek. Smażyć do miękkości. Odlać olej (ja odlałam tylko trochę , żeby mieć potem czym polać ziemniaki ;-). Dodać przyprawy , pomidory i wino. Przykryć i dusić przez 45-50 minut.Podawać z chlebem czosnkowym (u mnie tradycyjnie z ziemniakami).
Ten smakowity przepis podała na swoim blogu Edysia , a dodatkowo zachęciła Atina. Uwielbiam sos pieczarkowy , a w nim jeszcze mięsko i podsmażona kiełbasa , która dodaje fajnego smaku - pycha !
Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka
- 40 dag pieczarek
- 10 dag nietłustej cienkiej kiełbasy
- 1 duży por
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1-2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki bulionu (z kostki)
- przyprawa do kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- biały pieprz
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Podsmażyć je na maśle, przełożyć do rondla.
Mięso pokroić w niedużą kostkę, lekko oprószyć przyprawą do drobiu i obsmażyć na oleju. Dodać plasterki kiełbasy (ja pokroiłam w kostkę , bo była dość tłusta) i pokrojony w piórka por, smażyć kilka minut.
Następnie przełożyć do rondla, wlać gorący bulion oraz mąkę rozprowadzoną odrobiną zimnej wody. Zagotować. Na koniec wymieszać ze śmietaną i musztardą, doprawić do smaku.
Podawać z ryżem.
Przepis podała kiedyś BakerLady na swoim (nieistniejącym już) blogu. To takie trochę mało apetyczne z wyglądu danie , ale całkiem smaczne , no i sycące. Amerykanie najczęściej jedzą to z krakersami , ale nie typowymi maślanymi , tylko bardziej odtłuszczonymi (są twardsze i bardzo blade z wyglądu). Jak ktoś lubi można też do każdej porcji dodać gęstą , kwaśną śmietanę , a nawet starty ser cheddar.To taki podstawowy przepis na chili con carne. W innych wersjach najczęściej pojawia się świeża papryka jako dodatkowy składnik i troszkę mi jej tu brakowało , ale jak się dobrze doprawi , to może być i bez niej ;-)Składniki:- 500 g mielonej , a jeszcze lepiej drobniutko posiekanej wołowiny- 1 puszka czerwonej fasoli- 2 cebule- 1 szklanka sosu pomidorowego- 1 puszka pomidorów w sosie własnym, w kawałkach- 3 ząbki czosnku- ew. kwaśna śmietana- sól, pieprz, papryka- oliwaNa rozgrzaną oliwę wrzucić drobno posiekaną cebulę, a po 2-3 minutach także posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodać mięso i smażyć mieszając, aż całe się zetnie. Wlać sos pomidorowy, dodać pomidory w puszce, przyprawić solą i pieprzem , dusić około 40 minut. Można podlać potrawę wrzątkiem, jeśli widać, że sosu jest za mało. Dodać odcedzoną fasolę i gotować jeszcze kwadrans. Doprawić do smaku. Podawać z kwaśną śmietaną (niekoniecznie).
Lubię takie dania i nie potrzeba do nich koniecznie woka , wystarczy głęboka patelnia. Połączenie słodko-kwaśne też bardzo mi odpowiada , choć może następnym razem dodałabym jednak nieco mniej octu. Przepis podała Gania76 na swoim blogu.Składniki:- 150 ml oleju do głębokiego smażenia (najlepiej sezamowy, ale może być zwykły rzepakowy)- 300 g mięsa z piersi kurczaka- 1 cebula pokrojona na plasterki- 1 zielona papryka, pokrojona w paski- 200 g ananasa z puszki w kawałkach- 1 marchewka, pokrojona w słupki- 30 g kiełków bambusa- 30 g grzybków mun (uprzednio namoczonych) Ciasto:- 125 g mąki pszennej - 1 łyżka mąki kukurydzianej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżka oleju- wodaSos:- 125 g jasnego brązowego cukru- 2 łyżki mąki kukurydzianej- 125 ml octu winnego (białego)- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone- 4 łyżki koncentratu pomidorowego- 6 łyżek soku z ananasa (odsączonego z puszki)- sólMąkę na ciasto przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, olej oraz tyle wody, aby ciasto było dość gęste (nieco gęstsze od ciasta naleśnikowego). W woku rozgrzać olej i partiami smażyć mięso (pokrojone na małe kawałki i zanurzane w cieście) na złoty kolor. Odłożyć je w ciepłe miejsce, odlać olej tak, aby w woku została około 1 łyżka , i wrzucić warzywa. Smażyć je mieszając przez kilka minut. Wyjąć warzywa z woka. Składniki sosu rozmieszać w misce, wlać je do woka i smażyć do momentu, aż sos zgęstnieje. Dorzucić warzywa i mięso, wymieszać i podawać - najlepiej z ryżem lub makaronem sojowym.