15 grudnia

Wigilijna kapusta z grzybami

Święta coraz bliżej... A na Wigilię koniecznie musi być (przynajmniej u nas) kapusta z grzybami. Grzyby najlepiej żeby były własnoręcznie zbierane i suszone - te ze sklepu są tak oblepione piaskiem, że ciężko je doczyścić ;-) Kapusta wigilijna najlepiej smakuje na drugi dzień i lubi być odgrzewana, dlatego warto ugotować ją nawet kilka dni wcześniej - będzie smaczniejsza, a i mniej przygotowań zostanie na "ostatnią chwilę".

 

Składniki:
- ok. 1 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- garść suszonych grzybów
- garść suszonych śliwek
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- cukier
- tłuszcz do smażenia

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna - wypłukać i odcisnąć. Włożyć do garnka razem z grzybami, podlać wodą i gotować do miękkości. W międzyczasie zeszklić na tłuszczu pokrojoną w kostkę lub w cienkie półplasterki cebulę, dodać mąkę i jeszcze chwilę smażyć. Wymieszać z kapustą. Śliwki pokroić w paseczki i też dodać do kapusty. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i cukrem (czasami kapusta jest tak kwaśna, że dosładzam dosyć dużo).

Uwagi:
Kapustę można ugotować kilka dni wcześniej, bo najlepiej smakuje odgrzewana.

1 komentarz: