08 maja

Koreańskie risotto

Danie bardzo smaczne, proste i szybkie. W swojej wersji zredukowałam tylko ilość ryżu, bo mój m-żonek nie przepada za nim i zamieniłam grzyby na pieczarki (to niby też grzyby, ale wydaje mi się, że autor miał na myśli te leśne). Przepis pochodzi z tej strony.
 

Składniki:
- 1 cebula
- 100 g grzybów (u mnie pieczarki)
- 150 g mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju
- ok. 3/4 l rosołu
- 400 g ryżu (ja użyłam tylko 150 g)
- sól
- mielona papryka
- sos sojowy (ok. 1 łyżka)

Mięso, pokrojone w paski grzyby i cebulę smażyć na oleju około 5 minut. Wsypać wypłukany i osączony ryż, zalać rosołem z sosem sojowym, przyprawić solą i papryką, zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć płomień i gotować 25 minut pod przykryciem. Podawać z sałatą.

Brak komentarzy: