Kolejny przepis na smaczną sałatkę. Ilość poszczególnych składników można oczywiście sobie dostosować według własnego gustu. Ja na przykład , tym razem dałam więcej szynki , a mniej pieczarek.Składniki:- 6 jaj- 1 puszka groszku- 1 duża cebula lub szczypiorek- 50 dag pieczarek- 30 dag gotowanej szynki- 5 łyżek majonezu- pieprz do smaku- 2 łyżki masła Pieczarki pokroić w talarki i usmażyć na maśle. Ugotowane na twardo jajka , cebulę i szynkę pokroić w kostkę. Następnie wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem.
O ile nie przepadam za zupą kalafiorową , o tyle bardzo lubię kalafiora smażonego w panierce - to taki bezmięsny schabowy ;-)
Przepis wyniosłam jeszcze z domu rodzinnego , ale nigdy nie zapisywałam , bo jest tak prosty , że nie da się go zapomnieć (można zapomnieć o nim , ale nie jego treść).Składniki:- 1 kalafior- 3 jajka- mąka- sól- pieprz- bułka tartaKalafiora oczyścić , podzielić na różyczki , opłukać i wrzucić do garnka z wrzącą , osoloną wodą. Gotować kilka minut , ale nie za długo , żeby kalafior nie był zbyt miękki (bo będzie się rozpadał). Następnie kalafiora odcedzić , ostudzić , panierować najpierw w mące , potem w jajku (roztrzepanym z solą i pieprzem) , a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rumiano , w dość głębokim tłuszczu. Podawać z ziemniakami i surówką.
Powiem krótko: prosta i bardzo smaczna sałatka. Przepis na nią podała Abbra , a zaraz po niej wypróbowała Majana.
Składniki:- drobny makaron (u mnie niezbyt drobne świderki)- 1 puszka kukurydzy- 1 świeży ogórek- ok. 10 dag wędliny drobiowej (u mnie szynka)- 1 czubata łyżka majonezu- pieprz- sólMakaron ugotować , odcedzić i ostudzić. Ogórek i wędlinę pokroić w drobną kostkę , wymieszać z makaronem. Dodać odsączoną kukurydzę , majonez , przyprawić solą i pieprzem (soli tylko trochę , pieprzu dosyć dużo). Wymieszać i schłodzić w lodówce.