28 sierpnia 2008

Zrazy z kurczaka


Biorąc pod uwagę fakt , że można kupić już gotowe , zmielone mięso , przygotowanie takich zrazów zajmuje stosunkowo mało czasu. Najważniejsze jednak jest to , że wychodzą pyszne - mięciutkie i delikatne. Dla mnie to ciekawa odmiana , bo zazwyczaj do zrazów używam mięsa wołowo-wieprzowego.
Przepis , jak zwykle ostatnio , zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.

Składniki:
- 60 dag mięsa z kurczaka
- 10 dag czerstwej bułki
- ok. 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 10 dag pieczarek
- kawałek cebuli
- sól
- pieprz
- mąka

Mięso zemleć razem z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką. Dodać stopione masło , jajko , pieprz , sól i dobrze wyrobić. Pieczarki oraz cebulę drobno posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyprawić solą i pieprzem. Masę mięsną podzielić na porcje. Każdą z nich rozpłaszczać na zwilżonej dłoni , na środek nakładać trochę farszu pieczarkowego , formować podłużne zrazy , obtaczać w mące i smażyć na rumiano. Następnie układać w żaroodpornym naczyniu i wstawić jeszcze na 10 minut do gorącego piekarnika.

23 sierpnia 2008

Kapustnica


Kolejny przepis z książeczki Poradnika domowego.
W smaku przypomina mi wigilijną kapustę z grzybami , tyle , że tutaj jest jeszcze dodatek mięsa - kiełbasy lub boczku , albo po trosze jednego i drugiego. Oczywiście można też zrobić w ogóle bez mięsa , dodając na to miejsce więcej grzybów. Najważniejsze jednak to dobrze doprawić. Oryginalny przepis podaje , żeby kapustę gotować razem z sokiem - nie radzę , bo może wyjść zbyt kwaśna. Kiedy pierwszy raz ugotowałam tę zupę (jeszcze w domu rodzinnym) tato powiedział , że aż w skroniach kłuje... takie kwaśne ;-) Dlatego lepiej sok na początku odcedzić , a nawet kapustę wypłukać , a dopiero na koniec ewentualnie doprawić tym kapuścianym sokiem. U mnie zazwyczaj nawet opłukana kapusta jest dość kwaśna , więc dodaję wtedy więcej cukru , tak , jak lubię :-)

Składniki:
- 50 dag kapusty kiszonej
- cebula
- czosnek (ja dałam 2 ząbki)
- ok. 40 dag kiełbasy lub wędzonego boczku
- 2-3 suszone grzyby
- 1/2 szkl. śmietany
- 1 łyżka mąki
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- cukier

Kapustę odcedzić (sok zachować na wszelki wypadek) , opłukać (jeśli kapusta jest młoda , to nie trzeba) , odcisnąć , włożyć do garnka , zalać wodą , dodać grzyby , pokrojoną w kostkę lub półplasterki cebulę , liść laurowy i gotować ok. 1 godziny (ja zazwyczaj gotuję dłużej). Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę . Na koniec zagęścić zupę śmietaną wymieszaną z mąką i przyprawić. Jeżeli kapusta była młoda , to można dolać wcześniej zachowany sok , a jeśli była mocno kwaśna , to trzeba dosypać więcej cukru - do smaku.

20 sierpnia 2008

Makaron z parówkami i pieczarkami


Kolejny przepis z książeczki Poradnika domowego. Danie proste i szybkie , a takie lubię najbardziej - może nie tyle jeść , co przygotowywać ;-)

Składniki:
- 30 dag makaronu (u mnie świderki)
- 30 dag pieczarek
- 2 grube parówki
- 3 jaja
- sól
- pieprz
- masło do smażenia

Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Pieczarki pokroić i poddusić na maśle. Parówki pokroić w kostkę i również podsmażyć na maśle. Makaron włożyć z powrotem do garnka , postawić na małym ogniu , dodać pieczarki i parówki , wbić roztrzepane jajka , przyprawić solą i pieprzem. Podgrzewać do momentu , aż jajka się zetną , ciągle mieszając. Podawać z pomidorami pokrojonymi w ćwiartki lub plasterki.

19 sierpnia 2008

Kotlety z kapusty


Tak jest , nie każdy kotlet musi być zrobiony z mięsa ;-) Dobry pomysł na piątkowy obiad , o ile dzień tygodnia robi komuś różnicę.
Przepis zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.

Składniki:
- mała główka kapusty
- 1 jajko
- cebula
- sól
- pieprz
- trochę mąki
- bułka tarta do obtaczania

Pokrojoną w ćwiartki kapustę ugotować , odcedzić , przekręcić przez maszynkę i wycisnąć. Dodać jajko , sól , pieprz , pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę oraz nieco mąki. Z wyrobionej masy formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Podawać z ziemniakami i surówką.

14 sierpnia 2008

Przekładaniec ziemniaczany


Niektóre przepisy czekają na wstawienie od dość dawna. Przykładowo zdjęcia do tego przekładańca zrobiłam już chyba pół roku temu i tak odwlekałam. Ale jak to mówią: "co się odwlecze , to nie uciecze" ;-)


Ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 jaja
- 20 dag mąki
- sól
- gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotować i zemleć. Dodać mąkę , jajka , sól i gałkę muszkatołową (ok. pół łyżeczki). Wyrobić i podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na wielkość patelni (forma do zapiekania powinna mieć podobną średnicę) i usmażyć. Gotowe placki układać w żaroodpornym naczyniu i przekładać sosem mięsnym. Wierzch posypać tartym , żółtym serem i zapiec w piekarniku.
Dobrze smakuje z sałatką z buraków , ale może być też podawane jako samodzielne danie.

Sos:
- 1 cebula
- 20 dag mięsa mielonego lub kiełbasy (zawsze używam kiełbasy)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. wody
- sól
- pieprz
- papryka

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i jeszcze kilka minut smażyć. Koncentrat pomidorowy rozpuścić w wodzie , dodać do mięsa i gotować ok. 15 minut , doprawić.

13 sierpnia 2008

Parówki w naleśnikach


Nie nazwałabym tego przepisem , a raczej pomysłem na wykorzystanie parówek. Nie jest to jakaś wykwintna potrawa , ale przecież nie każdy ma na to czas i cierpliwość. Często sięgamy po przepisy na dania proste i w miarę szybkie do przygotowania. Oto jeden z nich :-)

Ciasto naleśnikowe:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 2 jajka
- sól
- 1-2 łyżki oleju

Mąkę dokładnie rozmieszać z mlekiem (najlepiej mikserem , ale można też łyżką), wbić jajka , znowu wymieszać , dodać pozostałe składniki i odstawić na co najmniej 15 minut.
Wlewać po kilka łyżek ciasta na suchą patelnię (jeśli patelnia ma skłonności do przywierania , można od czasu do czasu polać ją odrobiną oleju , a przynajmniej przed usmażeniem pierwszego placka). Z podanej porcji powinno wyjść 8 - 9 placków.

Poza tym będziemy potrzebowali:
- 8-9 parówek (czyli tyle samo , co placków)
- tarty żółty ser
- keczup

Każdy placek naleśnikowy posypać na środku serem , na to położyć parówkę , zawinąć boki naleśnika i zrolować. Podsmażyć na rumiano , podawać polane keczupem.

5 sierpnia 2008

Zupa szczawiowa


Zauważyłam , że moje zupy można podzielić na dwie kategorie: czerwone i zielone - kolory dominujące. Dzisiaj np. zagramy w zielone ;-)
W dzieciństwie nie przepadałam za zupą szczawiową , ale odkąd zaczęłam sama gotować , eksperymentować , doprawiać , to stała się ona jedną z moich ulubionych. W dodatku , jeśli używam kostki rosołowej i szczawiu ze słoiczka , to ugotowanie takiej zupy zajmuje naprawdę niewiele czasu.
P.S. Na wakacjach zaopatrzyłam się u mamy w kilka słoiczków szczawiu domowej roboty , bo taki ze sklepu jest niestety pomielony razem z "badylami".

Składniki:
- kostki rosołowe lub kawałek wołowiny z kością + włoszczyzna (zazwyczaj gotuję rosół z kostki , a dodatkowo dodaję czasami wodę , w której parzyła się kiełbasa)
- 4 ziemniaki
- 4 ugotowane na twardo jajka
- szczaw (świeży lub ze słoiczka)
- ok. 20 dag kiełbasy
- 1/2 szkl. smietany
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- szczypta cukru

Ugotować rosół , dodać pokrojone ziemniaki , a gdy będą już miękkie , dodać szczaw. Ja daję 2 - 3 łyżki takiego ze słoiczka , ale można dać świeży , pokrojony , uduszony na maśle i lekko posolony (żeby nie stracił koloru). Następnie dodać pokrojone w kostkę kiełbasę i jajka. Chwilę gotować , a na koniec wlać śmietanę rozmieszaną z mąką , doprawić solą i odrobiną cukru.