Recent Posts

31 marca 2008

Tatar z łososia


Nigdy sama nie robiła
m prawdziwego tatara i raczej nie będę się za niego zabierać (z różnych powodów) , ale kiedy natknęłam się na stronie Wielkiego Żarcia na przepis Pumy , to postanowiłam go wypróbować i to "w ciemno" , od razu na Wielkanoc. Nie zawiodłam się - wszystkim bardzo smakował. A zatem polecam :-)

Składniki:
- filet ze świeżego łososia (co najmniej 1/2 kg) , bez skóry
- 1-2 cebule
- kilka ogórków konserwowych
- żółtko
- sól
- pieprz
- ew. przyprawa maggi (nie dodawałam)

Łososia zemleć w maszynce używając sitka o dużych oczkach lub drobniutko pokroić (ja kroiłam) , dodać żółtko , drobno posiekaną cebulę i ogórki. Doprawić solą , pieprzem i dobrze wymieszać , schłodzić.
Tatar ma być zdecydowanie posolony. Dobrze jest też filet łososia wcześniej zasolić i zostawić na 2 - 3 dni , dopiero potem przygotować tak , jak podaje przepis , oczywiście wtedy dodać już tylko troszkę soli.

Print Friendly and PDF

10 marca 2008

Potrawka jabłkowo-cebulowa


Gotowane jabłka z cebulą i jeszcze do tego rodzynki ? Tak , w pierwszej chwili też mnie zdziwiło to połączenie , ale przekonałam się , że smakuje świetnie , więc przepis przekazuję dalej ;-)

Składniki (na 4 porcje):
- 2 duże jabłka
- 2 cebule
- ok. 10 dag rodzynek
- kilka łyżek cukru (zależnie od kwaśności jabłek)
- szczypta soli (do smaku)
- odrobina soku z cytryny lub octu

Obrane jabłka i cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnuszka , zalać niewielką ilością wody i zagotować. Dodać rodzynki , sok cytrynowy i gotować , aż jabłka i cebula będą prawie miękkie. Dodać cukier , sól do smaku i gotować jeszcze kilka minut. Serwować na ciepło lub zimno jako dodatek do drugiego dania.
Ja zazwyczaj podaję tę potrawkę do kotletów mielonych.

Print Friendly and PDF

ShareThis