19 sierpnia

Kotlety z kapusty


Tak jest , nie każdy kotlet musi być zrobiony z mięsa ;-) Dobry pomysł na piątkowy obiad , o ile dzień tygodnia robi komuś różnicę.
Przepis zaczerpnięty z książeczki Poradnika domowego.

Składniki:
- mała główka kapusty
- 1 jajko
- cebula
- sól
- pieprz
- trochę mąki
- bułka tarta do obtaczania

Pokrojoną w ćwiartki kapustę ugotować , odcedzić , przekręcić przez maszynkę i wycisnąć. Dodać jajko , sól , pieprz , pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę oraz nieco mąki. Z wyrobionej masy formować kotlety , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Podawać z ziemniakami i surówką.

10 komentarzy:

  1. No widzisz , o Tobie też pamiętałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie kotlety, chociaż w wersji którą robiłam było też mięso mielone. Książeczek z przepisami z poradnika domowego mam kilka i wszystkie potrawy które robiłam wg ich przepisów się udawały i były bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. To dlatego tak często korzystam z tych książeczek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre kotlety! ja dodalam jeszcze do farszu kilka gotowanych marchewek i brokuła! polecam z sałatka z pomidorów z cebulka i śmietana! pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Biorę się właśnie za nie :)
    Dam znać, jak domownicy ocenili.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już po degustacji. Podrasowałam je ukochanym tymiankiem i zajadałam się nimi ze smakiem.
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis.Pyszności. Pozdrawiam wszystkich gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy jak się nie ma praski ani maszynki do mielenia, to ścierając na tarce otrzyma się taki sam efekt?

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę, że podobny.
    A żeby masa była bardziej "jednolita" można startą kapustę jeszcze dodatkowo posiekać nożem.

    OdpowiedzUsuń