23 lutego

Marchewka duszona


Prosta jarzynka , która według mnie najlepiej smakuje z pieczonym kurczakiem. Co prawda krojenie marchewki bywa dość mozolnym zajęciem , ale z czasem można nabrać wprawy ;-)

Składniki:
- ok.50 dag marchwi
- 2 duże jabłka
- 2 duże łyżki masła
- sól
- cukier
- ew. sok cytrynowy lub kwasek (jeśli jabłka nie są kwaśne)

Marchewkę pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością gorącej wody , dodać masło i gotować pod przykryciem. Jabłka obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do marchewki. Wszystko razem gotować , aż marchewka zmięknie. Doprawić solą cukrem i , jeśli trzeba , sokiem cytrynowym.

6 komentarzy:

  1. W końcu :-) i w tej części blogu jest przepis w całości dla mnie
    Evanko ja go podam bez kurczaka ,mogę......

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot , wszystko możesz , ja podałam tylko przykład :-)

    P.S. Czy mam rozumieć , że ryb też nie jesz ?

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jem ryb ,owoców morza,żelatyny ....
    Ale resztę jem -jajka ,nabiał,wszystkie warzywa jakie uda się kupić ,owoce,strączkowe.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie chcę być wścibska , ale przyznam , że ciekawi mnie dlaczego nie jesz takich rzeczy - to chyba jest też trochę uciążliwe właśnie ze względu na dobór menu ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo wczesne dzieciństwo spedziłam na prawdziwej wsi i bawiłam sie i cielakami i prosiakami ,a gąski ze mną ,,gadały"
    A takie odżywianie jak moje nie jest kłopotliwe,jest łatwe ,przyjemne,wszystko co nie znamy wydaje sie trudne ,jak poznam to tzw
    bułka z masłem

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot , dziękuję za wyjaśnienie - musisz być bardzo wrażliwą osobą :-)
    A co do menu to pewnie masz rację. Nigdy nie próbowałam przestawić się na dietę bezmięsną , więc właściwie nie mogę wiedzieć jak to jest ;-)

    OdpowiedzUsuń