Całkiem smaczna sałatka - coś innego na odmianę , zamiast zwyczajnej kanapki ;-)
Składniki:- 1 ogórek surowy lub kiszony- 3 łyżki posiekanego szczypiorku- 1/3 szkl. ryżu- ok.20 dag gotowanego mięsa (wędliny lub wędzonej ryby - u mnie pieczony indyk)- 2-3 ugotowane na twardo jajka- 2 ząbki czosnku- 1/2 szkl. majonezu- pieprz - sólRyż ugotować na sypko. Ogórek , jaja , mięso pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z majonezem , szczypiorkiem , doprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Schłodzić.
Z wierzchu wyglądają jak zwyczajne kotlety mielone , ale w środku kryje się coś zupełnie innego ;-) Z przygotowaniem tego dania jest trochę pracy , jednak smak wynagradza cały włożony w nie trud. Kotleciki są po prostu pyszne , zwłaszcza podane z pomidorami ze śmietaną - polecam :-)
Ciasto:- ok. 70 dag ziemniaków- 1-2 jaja- 3/4 szkl. mąki- pieprz- sól
- bułka tarta (do obtaczania)Nadzienie:- 30 dag gotowanego mielonego mięsa- 15 dag pieczarek- 1 duża cebula- 3 łyżki mąki- pieprz- sólUgotowane ziemniaki zemleć , połączyć z pozostałymi składnikami ciasta i zagnieść.Przygotować nadzienie: pieczarki drobno pokroić , usmażyć na oleju , przełożyć do miski z mięsem. Na tym samym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę , wsypać mąkę i rozprowadzić taką ilością wody , aby utworzył się zawiesisty sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem , wlać do mięsa i pieczarek , dokładnie wymieszać. Urywać po kawałku ciasto , formować w ręku krążek , wkładać nadzienie , zlepiać i spłaszczać. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.Podawać z gęstą śmietaną i dowolną surówką (u mnie dwa w jednym , czyli pomidory ze śmietaną).