13 listopada
Potrawka
A oto przepis na bardzo smaczną potrawkę. Najlepiej smakuje z ryżem ,
ale ostatecznie można podawać z ziemniakami - dla tych , którzy za ryżem nie przepadają (mam nawet takiego jednego osobnika u siebie w domu) ;-)
Składniki:
- 30 dag mięsa (ja daję wieprzowe)
- 10 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Mięso pokroić w wąskie paski i usmażyć na tłuszczu. Pokroić drobno cebulę , pieczarki , paprykę i połączyć z mięsem. Na końcu dodać kukurydzę. Podlać wodą , przyprawić pieprzem , solą i dusić na małym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie , zagęścić zasmażką lub mąką wymieszaną z wodą. Podawać z ryżem na sypko i surówką.